Generating a city or region from a height map image

You have great tips for other players? Share them here.
User avatar
Lobby
Developer
Reactions:
Posts: 3498
Joined: Sun Oct 26, 2008 12:34
Plugins: Show
Version: Beta

Platform

Generating a city or region from a height map image

#1

Post by Lobby »

Hi, in recent versions of the game you can create cities and regions from height map images. Such images look like that:
Image
The brightness of each pixel determines the height of the corresponding tile in the city. The brightness ranges from 0 to 255, with 10 being the sea level. Dependent on where you have your height maps from you may have to adjust their contrast and brightness. See the entry on Wikipedia for more information about height maps.

You can get real world height map data for example from http://terrain.party/

In order to generate a city from a height map place the height map image file into your TheoTown folder and remember its name. Then go into the game, create a new city, and enter the name of the height map file (including the file ending) into the seed text field. The picture will be scaled to match the selected city size.
image.png
Append #somerandomtext to add some randomness to the map generation in case you are not happy with the result (e.g. the biomes on the map).

Of course, you can do the same thing for regions. The result :img
image.png
The height map that's used here is a part of New York and was extracted using http://terrain.party/ :img
ny.png
Note how dark the image is because of the lack of hills in New York.

This feature is compatible with all recent versions of the game :66:
However, the version for iOS doesn't support 16 bit (per channel) images right now. This is a special format that is used by some height map creators; you may have to save them with an image program to make them compatible with the game.
=^._.^= โˆซ

User avatar
SomeIndianGuy
Inhabitant of a Conurbation
Reactions:
Posts: 472
Joined: Tue Jun 05, 2018 14:45
Location: Residence of President,Diplomatic District,Central Marzadaqae City,Socialist Republic Of Marzadaqae
Plugins: Show
Version: Beta

Re: Generating a city or region from a height map image

#2

Post by SomeIndianGuy »

So TT now has incorporated elements from Openttd now?
Nice

User avatar
yusuf8a684
Inhabitant of a Planet
Reactions:
Posts: 1300
Joined: Sun Dec 10, 2017 22:09
Location: Turkiye
Plugins: Show

Plugin Creator

Platform

Re: Generating a city or region from a height map image

#3

Post by yusuf8a684 »


I know quality is bad due to my amateur skills but you can still read the comments to get more information
Last edited by yusuf8a684 on Thu Jan 23, 2020 10:57, edited 2 times in total.
The Internet Addict

I can't define my self time to time... Just do not %100 trust me. Texting that honestly...

Know your friends well, enemies

User avatar
Bearbear76
Former Bearbear65
Reactions:
Posts: 5297
Joined: Fri Feb 10, 2017 14:53
Plugins: Show
Version: Beta

Platform

Plugin Creator

Re: Generating a city or region from a height map image

#4

Post by Bearbear76 »

BBcode not working?
ImageJust my opinion

User avatar
CommanderABab
AB
Reactions:
Posts: 8563
Joined: Tue Jun 07, 2016 21:12
Plugins: Show
Version: Beta

Platform

Plugin Creator

Re: Generating a city or region from a height map image

#5

Post by CommanderABab »

No, he added the

Code: Select all

&t=8s
at the end.
888!888Currently using zeta 888. 888 What's that? :)
quantum road tool!!
:)

Telegram - t.me/
๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธCommander๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ

ormishen
Settler
Reactions:
Posts: 4
Joined: Wed Mar 11, 2020 14:08
Plugins: Show

Re: Generating a city or region from a height map image

#6

Post by ormishen »

Hey!

Really been trying to get a map based on my hometown of Stockholm. I've figured out how to download a map but when I go to add it in theotown the game freezes.

I'm playing on a MacBook FYI.

Any advice?

User avatar
CommanderABab
AB
Reactions:
Posts: 8563
Joined: Tue Jun 07, 2016 21:12
Plugins: Show
Version: Beta

Platform

Plugin Creator

Re: Generating a city or region from a height map image

#7

Post by CommanderABab »

ormishen wrote: โ†‘
Wed Mar 11, 2020 15:30
Hey!

Really been trying to get a map based on my hometown of Stockholm. I've figured out how to download a map but when I go to add it in theotown the game freezes.

I'm playing on a MacBook FYI.

Any advice?
What size is the image?
You might have to reduce the size in a graphics program if it is very large.
888!888Currently using zeta 888. 888 What's that? :)
quantum road tool!!
:)

Telegram - t.me/
๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธCommander๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ

ormishen
Settler
Reactions:
Posts: 4
Joined: Wed Mar 11, 2020 14:08
Plugins: Show

Re: Generating a city or region from a height map image

#8

Post by ormishen »

CommanderABab wrote: โ†‘
Wed Mar 11, 2020 18:51
ormishen wrote: โ†‘
Wed Mar 11, 2020 15:30
Hey!

Really been trying to get a map based on my hometown of Stockholm. I've figured out how to download a map but when I go to add it in theotown the game freezes.

I'm playing on a MacBook FYI.

Any advice?
What size is the image?
You might have to reduce the size in a graphics program if it is very large.
I tried a couple of different. But the one I have right now which i want is 317k. It shouldn't be too big I think. I can share it here. https://imgshare.io/images/2020/03/11/sthlm.png
Last edited by ormishen on Thu Mar 12, 2020 9:38, edited 1 time in total.

User avatar
CommanderABab
AB
Reactions:
Posts: 8563
Joined: Tue Jun 07, 2016 21:12
Plugins: Show
Version: Beta

Platform

Plugin Creator

Re: Generating a city or region from a height map image

#9

Post by CommanderABab »

ormishen wrote: โ†‘
Wed Mar 11, 2020 21:35
CommanderABab wrote: โ†‘
Wed Mar 11, 2020 18:51
ormishen wrote: โ†‘
Wed Mar 11, 2020 15:30
Hey!

Really been trying to get a map based on my hometown of Stockholm. I've figured out how to download a map but when I go to add it in theotown the game freezes.

I'm playing on a MacBook FYI.

Any advice?
What size is the image?
You might have to reduce the size in a graphics program if it is very large.
I tried a couple of different. But the one I have right now which i want is 317k. It shouldn't be too big I think. I can share it here.
https://imgshare.io/images/2020/03/11/sthlm.png
888!888Currently using zeta 888. 888 What's that? :)
quantum road tool!!
:)

Telegram - t.me/
๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธCommander๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ

ormishen
Settler
Reactions:
Posts: 4
Joined: Wed Mar 11, 2020 14:08
Plugins: Show

Re: Generating a city or region from a height map image

#10

Post by ormishen »

CommanderABab wrote: โ†‘
Wed Mar 11, 2020 22:04
ormishen wrote: โ†‘
Wed Mar 11, 2020 21:35
CommanderABab wrote: โ†‘
Wed Mar 11, 2020 18:51


What size is the image?
You might have to reduce the size in a graphics program if it is very large.
I tried a couple of different. But the one I have right now which i want is 317k. It shouldn't be too big I think. I can share it here.
https://imgshare.io/images/2020/03/11/sthlm.png

Did you forget to write anything?

If it works for somebody else, is it possible to provide a seed based on the height map?

User avatar
Bevise
Micy's Assistant
Reactions:
Posts: 213
Joined: Thu Feb 27, 2020 15:39
Location: Pearl Island, Vietnam
Plugins: Show
Version: Beta

Plugin Creator

Platform

Re: Generating a city or region from a height map image

#11

Post by Bevise »

How to create a single region with the same shape as the heightmap. :?:
You know, Bevise is not my real name, but ... who cares about that?
  • Comment your role-play flag and name here:
    Go

User avatar
CommanderABab
AB
Reactions:
Posts: 8563
Joined: Tue Jun 07, 2016 21:12
Plugins: Show
Version: Beta

Platform

Plugin Creator

Re: Generating a city or region from a height map image

#12

Post by CommanderABab »

See the first post. :)
888!888Currently using zeta 888. 888 What's that? :)
quantum road tool!!
:)

Telegram - t.me/
๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธCommander๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ

User avatar
CommanderABab
AB
Reactions:
Posts: 8563
Joined: Tue Jun 07, 2016 21:12
Plugins: Show
Version: Beta

Platform

Plugin Creator

Re: Generating a city or region from a height map image

#13

Post by CommanderABab »

Lobby wrote: โ†‘
Wed Jun 26, 2019 14:58
Hi, in recent versions of the game you can create cities and regions from height map images. Such images look like that:
Image
The brightness of each pixel determines the height of the corresponding tile in the city. The brightness ranges from 0 to 255, with 10 being the sea level. Dependent on where you have your height maps from you may have to adjust their contrast and brightness. See the entry on Wikipedia for more information about height maps.

You can get real world height map data for example from http://terrain.party/

In order to generate a city from a height map place the height map image file into your TheoTown folder and remember its name. Then go into the game, create a new city, and enter the name of the height map file (including the file ending) into the seed text field. The picture will be scaled to match the selected city size.
image.png
Append #somerandomtext to add some randomness to the map generation in case you are not happy with the result (e.g. the biomes on the map).

The game also allows you to generate a region out of a height map. To do that, use the following scheme for the cr console command:

Code: Select all

cr:{name:"New York",bmp:"ny.png",size:12,maps:[0,0,6, 6,0,6, 0,6,6, 6,6,6]}
See the topic about generating regions for more information about the cr command and how to use it. Note that you have to enable debug mode and experimental features in the setting in order to use the console.
The result :img
image.png

The height map that's used here is a part of New York and was extracted using http://terrain.party/ :img
ny.png
Note how dark the image is because of the lack of hills in New York.

This feature is compatible with all recent versions of the game :66:
However, the version for iOS doesn't support 16 bit (per channel) images right now. This is a special format that is used by some height map creators; you may have to save them with an image program to make them compatible with the game.
888!888Currently using zeta 888. 888 What's that? :)
quantum road tool!!
:)

Telegram - t.me/
๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธCommander๐Ÿ†Ž๏ธ๐Ÿ†Ž๏ธ

Post Reply Previous topicNext topic

Return to โ€œTips and Tricksโ€